امراض با پیدایش بشر بوجود آمده اند و استفاده از گیاهان برای درمان بیماریها از همان زمان آغاز شده است. اسناد چند هزار ساله تاریخ طب و داروسازی نشان دهنده تجربیات و اطلاعات ارزشمند در زمیه گیاهان درمانی می باشد. تا چند دهه گذشته آنچه که بعنوان دارو مورد استفاده قرار می گرفت از منابع طبیعی و بطور عمده از گیاهان بدست می آمد. پیشرفت سریع علوم از یک سو و مسایل اقتصادی از سوی دیگر باعث شده است که از مصرف گیاهان دارویی بصورت گذشته کاسته شده و داروهای صناعی در بسیاری از موارد جایگزین گیاهان شوند.

تجربه چند دهه اخیر نشان داده که داروهای صناعی با تمام کارایی مورد توجه اثرات نامطلوب و ناگوار بسیاری همراه دارند و روشن شده است که کمتر ماده خالصی وجود دارد که دارای اثرات سوء نباشد. به همین دلیل امروز بازگشت به استفاده از گیاهان دارویی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است و دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، کارخانه ها و سازمان بهداشت جهانی برنامه های وسیعی را جهت استفاده از گیاهان دارویی تدارک دیده  و نقش گیاهان در موارد مختلف را در قرن بیست و یکم، سرنوشت ساز تلقی نموده‌اند. هم اکنون هم در اغلب کشورهای پیشرفته جهان مانند ایالات متحده آمریکا، آلمان، فرانسه و انگلستان که در زمینه تهیه مواد شیمیایی و سنتزی پیشتاز هستند، مصرف داروهای گیاهی توسعه یافته و تحقیقات در مورد گیاهان دارویی و مواد متشکله آنها رو به افزایش است. با توجه به حرکت سریع جهان به سمت بهره‌برداری از   منابع طبیعی بر ما لازم است که نگرشی تازه و علمی به منابع عظیم طبیعی داشته باشیم و با انجام تحقیقات مناسب گامی در جهت صدور علم و فرهنگ ایرانی برداریم.

خوزستان از دید توپوگرافیک دارای نواحی کاملاً مشخص شامل دشت های پست و جلگه های جنوب، تپه ماهورهای مناطق شمالی ، ارتفاعات سنگی و صخره ای جنگلی بلوط و نیمه مشجر ، ارتفاعات کوهستانی و مراتع ییلاقی ، همجواری با خلیج فارس که منبع عظیمی از ترکیبات و موجودات دریایی می باشد.از لحاظ آب و هوایی نیز استان خوزستان دارای سه منطقه مشخص استپی گرم، نیمه استپی گرم. منطقه جنگلهای خشک و مراتع ییلاقی است. وجود این تنوع جفرافیایی و آب و هوایی موجب شده است که استان خوزستان دارای تنوعی عظیم در منابع ترکیبات طبیعی و گیاهی باشد.

وجود قومیت ها و عشایر مختلف در استان که به عنوان گنجی در طب عامه و مکمل می باشد علاوه بر تنوع اقلیمی احساس ضرورت تأسیس مرکز تحقیقات را بیشتر نمایان می سازد. مرکز تحقیقات گیاهان دارویی با متمرکز کردن توانمندی های گروه آموزشی – تحقیقاتی فعال گروه فارماکوگنوزی در دانشکده داروسازی و سایر گروه های تحقیقاتی مختلف و مرتبط با آن و امکانات و تجهیزات مناسب می تواند با جهت بخشیدن به تحقیقات گیاهی ، موجب استفاده بهینه از امکانات و منابع انسانی گردیده تا بتوان با توجه به نیازهای منطقه و کشور تحقیقات سودمند و وسیعی صورت پذیرد و با انتشار نتایج تحقیقات در سمینارها و مجامع بین المللی و ژورنال های معتبر داخلی و خارجی ، موجبات ارتقاء سطح  آموزش های  تخصصی  فراهم گردد. در نهایت با توجه دقیق و هدفمند به تحقیقات اصولی و کاربردی در زمینه فارماکوگنوزی(گیاهان دارویی و موجودات دریایی) و کاربردی نمودن این تحقیقات گامی مؤثر و بلند در جهت بهبود، حفظ و ارتقای سلامت مردم و برآورده نمودن نیازهای تحقیقاتی و سیاست های کلان نظام سلامت خواهد بود.

 این مرکز در تاریخ 1388/4/6   موفق به اخذ موافقت اصولی گردید.